rushy.dk
blank
 
© Rushy Rashid Højbjerg 
Personligt > Mit CV / Om mig / BIO DATA - ENGLISH
Mit CV

C U R R I C U L U M V I T A E
Pr. oktober 2019

Navn : Rushy Rashid Højbjerg
Fødselsdato : 15. maj 1968
Civilstand : Gift, Jens Harder Højbjerg siden 1. januar 2000.
Børn : Adam (født 2001) og Mimi (født 2003)
Mobil : +45 20140786
Mail : rushy68@hotmail.com
Website : www.rushy.dk 

ANSÆTTELSER
2012 - 2019 : Radiovært og journalist på ”Rushys Roulette” på Radio24syv. Det er et paneldebat om værdidebatten, hvor jeg tager debatten, hvor brudfladerne mødes og er ikke bange for at smide egen mening på bordet. Min største styrke er, at jeg altid gør mig umage med at tale MED alle dem som værdi-debatten handler om. Emnemæssigt har jeg et særligt fokus på udlændinge- og integrationspolitik, frihedsrettigheder, menneskerettigheder, demokrati og ligestilling.
Udenrigspolitisk har jeg fokus på udviklingen i Mellemøsten og efterdønningerne af ”Det arabiske forår” + Pakistan/Afghanistan. Udover debatten, laver jeg også portrætter af folk. Ingen er for store eller for små, blot de har en historie andre kan lære noget af. Blandt mange andre har jeg portrætteret ISIS-krigeren i Syrien og hans mor i Danmark, Salman Rushdie, Emma fra Rwanda, der overlevede folkedrabet, den tidligere Guantamo-fange Ould Slahi, til den etnisk danske konvertit og homoseksuelle Michael Sinan eller Prins Hassan af Jordan. For ikke at glemme diverse ministre og eksperter. Jeg ryster ikke på hånden eller i mine spørgsmål, uanset hvor mange stjerne folk har på skulderen. Jeg sender hver onsdag 10-12 på Radio24syv.

2016-2018: Ekstern konsulent og projektleder på ”Hjertevarm mad – fra hele verden”. Et sundhedsprojekt i samarbejde mellem Hjerteforeningen, Landsorganisationen for Bydelsmødrene baseret på min ide om udarbejdelse af en kogebog med fokus på hjertesund hverdagsmad fra forskellige minoritetskøkkener i Danmark. Bydelsmødrene skulle levere opskrifterne, Hjerteforeningens fagfolk skulle justere opskrifterne ift. de hjertesunde principper. Min opgave bestod i at koordinere indsamling af opskrifterne og være redaktør på udarbejdelse af en kogebog og undervisningsmateriale til train-the-trainers madkurser. For efterfølgende at undervise kvinderne i at lære at lave deres egen mad i en sundere udgave med et særligt fokus på de hjertesunde principper.

2012: CSR-Konsulent – med bl.a. ansvar for et projekt for Tryg Forsikring, hvor jeg har udarbejdet temapakke med fokus på inklusion ved rekruttering af medarbejdere. Samt stået for træning af de instruktører, der skal undervise ledere og mellemledere i organisationen i at tænke mangfoldigt, når de rekrutterer, ansætter, forfremmer og afskediger folk. Stået for CSR nyhedsbrevet. Men da jeg ikke både kunne arbejde som journalist og CSR-konsulent på samme tid, valgte jeg journalistikken.
 

2001 til nu: Foredragsholder, vært, moderator og konferencier - Ved siden af mit arbejde som journalist og radiovært, arbejder jeg også som foredragsholder, hvor jeg forsøger at møde folk og tage debatten der, hvor brudfladerne mødes og konflikter opstår. Som konferencier er jeg ude flere gange om året til både paneldebatter og konferencer. Og jeg påtager mig også gerne rollen som vært og moderator ved workshops og seminarer..

Maj 2010 – Juni 2012: Opinion, Politiken
Jeg blev ansat som skrivende journalist på Politikens debatredaktion. Jeg var med til lave en bred vifte af historier indenfor forskellige genrer som: portrætter, debatartikler med ugens hovedperson, reportager, features, det skæve indslag og ikke mindst Q & A’s. Fast klummeskribent for Politiken, hvor jeg skrev ”Rushy revser” hver tredje fredag. En artikel jeg vil fremhæve er en reportage til økonomi-sektionen, hvor jeg fulgte uddeling af drikkevandsfiltre i Kenya, som firmaet Vestergaard Frandsen stod bag. En sidegevinst blev et interview med Mama Sarah Obama, præsident Barack Obamas farmor. Det blev bragt i Femina i juli 2011.

2004 til nu : forfatter, foredragsholder og freelance journalist. Holder foredrag om demokrati, mangfoldighedsledelse, ligestilling, integration, kulturforståelse og mad. Desuden er skriver jeg som freelance journalist for bl.a. Berlingske Tidende, Alt for Damerne og Femina.

I 2008 udkom bogen ”Mit pakistanske køkken”. En kogebog, hvor jeg giver min kulinariske arv videre til mine børn. I bogen har jeg samlet opskrifter fra min farmors køkken, men skrevet på dansk, så mine børn og andre kan have glæde af dem. Efterfulgt af foredragsturne om mad.
I 2006 udkom sidste bog i trilogien om indvandreres levevilkår: ”Du lovede, vi skulle hjem…”.
Den sætter fokus på etniske ældres liv og levevilkår igennem 40 år i Danmark. Det blev til endnu en runde med foredragsturne for ansatte og frivillige på landets kvinde krisecentre.

I 2003 udkommer min anden bog ”Bag sløret”. Den handler om at vælge en ægtefælle på tværs af kulturer religioner og landsdele. Det medførte foredragsturne over hele landet for bl.a. oplysningsforbund og landet biblioteker.

2003-2004: Ansat som ”Mangfoldigheds-koordinator”, IKEA Danmark A/S
I januar 2003 blev jeg headhuntet af Peter Høgsted, landechef for IKEA Danmark A/S til en særlig nyoprettet stilling som ”Mangfoldighedskoordinator”. I tæt dialog med Peter Høgsted blev jeg ansvarlig for at formidle IKEAs mangfoldighedspolitik eksternt og internt i organisationen. Jeg var en del af IKEAs HR-team og havde sæde på hovedkontoret i Tåstrup.

Mit ansvarsområde var at repræsentere og formidle IKEA’s mangfoldigheds tankegang ved deltagelse i diverse konferencer, paneldebatter samt tage i mod de mange henvendelser, IKEA Danmark A/S fik fra interesserede. Det var også en del af min arbejdsområde at stå til rådighed for de danske medier og stille op til interviews – både i de skrevne og de elektroniske medier.
Jeg var med til at udvikle undervisningsmateriale om IKEAs mangfoldighedsstrategi + træne de instruktører, der skulle bruge materialet til at undervise nyansatte samt efteruddanne IKEAs ældre medarbejdere.
Gennem mit arbejde som mangfoldighedskoordinator fik jeg en grundig indføring i at arbejde strategisk med CSR – ”Corporate Social Responsibility”. Jeg fik en praktisk tilgang til ”People-Planet-Profit” og kom til at forstå og formidle, hvor vigtigt det er at sikre systemer, som tilgodeser de mennesker, der arbejder i og omkring virksomheden. Hvordan man med omtanke kan tage vare på miljøet og samtidig tjene penge.

2001-2002 Brevkasse-redaktør på B.T.
Den store medieomtale i kølvandet på min debut-bog ”Et løft af sløret”. Et af de mange tilbud jeg fik, var et job på B.T. som brevkasseredaktør og politisk kommentator. Jeg havde ansvaret for at besvare de mange breve, som læserne skrev til mig om emner indenfor integration og kulturmødet. Min ugentlig kommentar handlede om de aktuelle politisk sager, der var oppe i tiden.

I 2001 debuterer jeg som forfatter med ”et løft af sløret”, der blev en bestseller med 9.000 solgte eksemplarer på en måned.

1999-2000: Tilrettelægger  - I1998 kom jeg til Freeport, hvor jeg var ansat på programmet ”TV Razzia”. Her arbejdede jeg som tilrettelægger på programmet.

1999: Reporter, researcher og nyhedsvært – TV Danmark/Fyn og DR1
Var med til at starte programmet 19Direkte på DR1, da det gik i luften fra Århus. Her havde jeg ene ansvaret for at researche og opline alle gæster, der skulle medvirke i programmet. Havde også en afstikker til TVDanmark/Fyn, hvor jeg havde tjansen som nyhedsvært på de lokale nyheder.

1997-1999: Reporter, nyhedsvært – TV3
Begyndte som reporter på nyhedsredaktionen for ”TV3Direkte”. Siden fik programmet navneforandring og kom til at hedde ”Dagens Nyheder på TV3”, hvor jeg blev en del af værtskorpset.

1994-1997: Projektkoordinator
I 1994 åbnede Dokumentations- og rådgivningscenteret om racediskrimination, hvor jeg blev ansat som koordinator på et projekt i samarbejde med fagforeningen FOA. Mine opgaver var at lave kurser for at styrke kvinder med minoritetsbaggrund i deres kendskab til det danske samfund. Samtidig arbejdede jeg på kontoret som sekretær for centerlederen. Jeg tog også i mod henvendelser om sager der omhandlede diskrimination. Det var også en del af mine opgaver at arrangere konferencer.


BESTYRELSESARBEJDE
2019 : Medlem af Repræsentantskabet for Kofoeds Skole
2019 : Formand for ”Ideer for livet Fonden”
Medlem af Hovedbestyrelsen for Røde Kors i Danmark
Medlem af Natteravnenes Styregruppe, under Fonden for Socialt Ansvar

2017 til nu : Ambassadør for Kræftens bekæmpelse
2015 til nu : Ambassadør for Hjerteforeningen
2014         : Ambassadør for DIGNITY – Dansk Institut imod Tortur
2013 til nu : Udpeget som LIU ”Leader for Interreligious Understanding”, Danmission
2013-2015 : Formand for bestyrelsen af Amfiteatret i Bellahøj
2012 til nu : Medlem af Hovedbestyrelsen for Røde Kors i Danmark
2008-2011 : Medlem af National Udvalg for Røde Kors, Danmark
2002-2015 : Medlem + næstformand af bestyrelsen for ”Ideer for Livet Fonden”, Skandia – næstformand siden 2008
2004-2012 : Medlem af bestyrelsen for ”Fonden for Socialt Ansvar”
2005-2012 : Ambassadør for ”Red Barnet”
20002        : Marshall Memorial Fellow – German Marshall Fund of the United States

UDDANNELSESFORLØB
2011 : CSR – Talent and innovation Lab, Global CSR, København
2010 : “Graduate Course CSR 2010”, CBS - SIMI Executive, København
1991- 2012 : Diverse kurser i journalistik og kommunikation DJE - Den Journalistiske efteruddannelse” og ”Update”, København
1991 : Tolkeuddannelse i dansk/urdu fra Handelsskolen, København
1987 : Studentereksamen, Metropolitanskolen, København
1984 : Folkeskolens Afgangsprøve efter 9. klasse, Skt. Hansgades skole, København
1977 : 4 års skolegang i Pakistan

FREMMEDSPROG
Engelsk : Sikker og flydende i skrift og tale
Urdu : Sikker og flydende i skrift og tale
Punjabi : Taler det flydende
Hindi : Taler og forstår det sikkert nok til at kunne begå mig mundtligt

BØGER OG TRYKSAGER
2017: ”Hjertevarm mad – fra hele verden” – i samarbejde med Hjerteforeningen, People’s Press
2008 : ”Mit pakistanske køkken”, People’s Press
2006 : ”Du lovede, vi skulle hjem”, People’s Press
2003 : ”Bag sløret” – medforfatter, People’s Press
2000 : ”Et løft af sløret”, Gyldendal”
Derudover artikler og bidrag til diverse antologier, aviser og magasiner
 

PRISER & LEGATER
2019: Modtager af Dansk Oplysnings Forbund’s Folkeoplysnings Pris 2019 for mit arbejde som forfatter, formidler og radiovært.
2012 : Optaget i Kraks Blå Bog
2008 : Modtager af studieophold i USA jan 2008 med fokus ansvarlig journalistisk og mediernes rolle i samfundet.
2006 : Modtager af HVASS-Fondens rejselegat for bl.a. trilogien om pakistanske indvandreres forhold i Danmark.
2003 : Modtager af ”TOYP-Prisen”, Junior Chamber Danmark
2002 : Modtager af ”Marshall Memorial Fellowship” med efterfølgende 1 måneds
studieophold i USA 2002, German Marshall Fund
2001 : Dansk Forfatterforenings ”Drassows Legat 2001” for bogen ”Et løft af sløret”
2001 : Alt for Damernes ”Kvinde Pris 2001” for bogen ”Et løft af sløret”