rushy.dk
blank
 
© Rushy Rashid Højbjerg 
Skrevet af mig

Skrevet af mig

Når kærlighed gør ondt

FREDAG 29.5.2009 17:05 - AF RUSHY RASHID

Hun var så forelsket, og havde slet ikke set det komme, da han slog første gang … Rushy Rashid opfordrer alle til at tale om kærestevold.

Det er vores fælles ansvar som forældre, som skolelærer og som voksne at give børnene redskaber til at omgå hinanden og andre mennesker med respekt. Hvis ikke vi starter, mens de er små, vil det følge dem resten af deres liv. 

Hvordan man opfører sig i de forskellige forhold og relationer i livet er også noget man skal lære sig.
Kæresten er ligeværdig
For hvert nyt forhold skal man lære sig nye regler.

Og også i de spæde skridt mod voksen-livet, hvor man får sin første kæreste, er det vigtigt, at man som forældre lærer sine børn, at en kæreste er en, man skal behandle varsomt og ligeværdigt.

Man skal passe på hinanden og behandle kæresten ordentligt og anstændigt.

Psykisk og fysisk vold
Men det er ikke alle unge, der får det med hjemme fra.

En rapport fra Institut for Folkesundhed viser at ca. 17.000 unge hver år udsættes for psykisk, fysisk og/eller seksuel kærestevold.

Kærestevold forekommer oftest i forhold, som har varet under 6 måneder og typisk blandt kærester, som ikke bor sammen.

Det er altså de helt unge, der er i størst risiko for at blive udsat for kærestevold. Kærestevold foregår for unge helt ned til 8-9.klasse.

Undersøgelsen viser også, at de unge, der har været udsat for kærestevold, har en lavere tolerance for, hvornår der er tale om vold, og at de kan finde det nødvendigt at gribe til vold for ikke selv at blive udsat for vold.

Fokus på kærestevold
Det er vigtigt, at der bliver skabt opmærksomhed om problemet. Landsorganisationen for Kvindekrisecentre har derfor iværksat projektet Dit liv – dit forhold – dit valg, der sætter fokus på kærestevold.

Jeg vil opfordre både alle forældre og ikke mindst undervisere i de større klasser til at tage emnet op. Jo før, jo bedre. Dårlige cirkler har det med at følge én resten af livet.

Og det er jo ikke meningen, at kærligheden skal gøre ondt.

Fakta
• På www.hjerteogsmerte.dk kan man finde materiale, der er målrettet unge – visuelt og interaktivt.

Der er tale om en dokumentarfilm, et dilemmaspil og yderligere materiale, som kan bruges i undervisningen på ungdomsuddannelser. Målet er, at få unge til at tage stilling, tage ansvar og bryde tabuet omkring kærestevold blandt de helt unge.

Undersøgelsen om unge og kærestevold