rushy.dk
blank
 
© Rushy Rashid Højbjerg 
Medier > Interview - aviser og blade / Skrevet af mig / Radiointerview / TV-interviews
Interview - aviser og blade

Interview - aviser og blade

24 Timer -  11. december 2008

skrevet af Peter Christian

Rushy Rashid: »Jeg fik en marcipangris, for jeg skulle da ikke snydes for gris«

Den muslimske regel om ikke at spise gris ligger så dybt i Rushy Rashid, at hun aldrig kunne finde på at sætte tænderne i en marcipangris.

24timer spørger i dag journalist og forfatter Rushy Rashid om hendes møde med de danske juletraditioner

Dag 11:
Rushy Rashid

»Til en af mine første juleaftener med min mands familie fik jeg en marcipangris af nogen fra hans familie, da jeg ­- som muslim - da ikke skulle snydes for gris juleaften. Der vil jeg nok sige, at uanset hvordan en gris ser ud, så får du mig ikke til at spise den. Jeg kunne aldrig finde på at sætte tænderne i en marcipangris. Den ligner jo en gris, og det ligger så dybt i mig, at man ikke spiser gris.«

»Noget andet, jeg oplevede ved mine første møder med den danske jul, var, at man til familiejulefrokoster spiser i en bestemt rækkefølge. Før kendte jeg kun til den muslimske jul Eid al-Fitr, som er en fest, hvor man spiser fra en buffet af kulinariske retter. Så da jeg blev inviteret til min første julefrokost med min mands familie, var det sjovt for mig at opleve, at der kom så mange retter ind efter hinanden, og at man sad så længe og spiste.«

»Jeg kan også huske, jeg fik grønlangkål, som jeg syntes smagte helt forkert, fordi det smagte sødt. Grønlangkål har nemlig det samme udseende som en pakistansk ret, der smager surt og stærkt, og som jeg virkelig godt kan lide.«

»Det var en øjenåbner for mig at opleve den danske måde at fejre jul på, da jeg ikke har haft et insiderkendskab til den danske kultur og de danske familietraditioner. Og jeg synes, der er mange rige og gode traditioner, som vi også tager med, når vi nogle gange holder jul i vores eget hjem.«

»Men vores jul er stadig lidt anderledes end andre danske familiers, da vi får det mad, som dem, der er med til julen, kan lide. Børnene kan godt lide spaghetti og kødsovs, og min far har fået kebab og linsesuppe, når han har været her. Så jeg har til jul nærmest stået og lavet mad fra tre forskellige kontinenter.«

Forfatter og journalist, Rushy Rashid Højbjerg, kom til Danmark fra Pakistan med sine forældre i begyndelsen af 1970'erne.